Noter 2, Läsa
- Jonas Snäckmark
- 9 okt. 2017
- 2 min läsning
Läsa noter
Har du ett piano eller en synt hemma är det ett jättebra hjälpmedel om du vill komma igång med att lära dig noternas namn. Du kan tejpa upp noternas namn enligt bilden nedan (alla övriga tangenter har samma namn och följd, så efter tonen B kommer C igen), och spela någonting fint efter det. Ett annat bra tips är att faktiskt tejpa på noternas namn på själva tonerna på pianot.

Tyvärr är ju noter sällan utskrivna med namn utan med, just det – noter. Alla noter till höger har ett antal platser i notraden, på vilken noter skrivs.
Noter har alltid en så kallad klav i början som indikerar vilket frekvens-register noterna har. För ljusa röster och ljusa instrument såsom oboe och engelskt horn används en så kallad G-klav, där de tonerna som oftast används ligger inom de fem raderna så att inte så många “hjälpstreck” behövs.

Ovan är det just en G-klav som används, och i denna korta grundkurs behöver vi inte gå in på några andra. Här ser vi noternas placering på notraden, och att de kommer om och om igen.
Tonen C, nummer två från vänster, kallas för nyckelhåls-C och är det C som ligger i mitten på ditt piano.
Nästa C, som ligger mitt i notraden, kallas för tvåstrukna C. Om du skippar första tonen (B) och sjunger eller spelar alla andra toner i bilden ovan i följd, så kommer det bli tre fullständiga durskalor.
Ju högre upp noterna placeras på notraden desto högre är frekvensen där de klingar – en av notläsningens sköna logiker.
Sammanfattningsvis så visar noter huvudsakligen två saker – hur lång en ton är, och hur hög den är. Man kan förstås sätta sig ner med illustrationer och försöka nöta in, men det bästa sättet att lära sig är som sagt att använda noter.
Comments